Monster tutki: Työnhakijat kaipaavat yrityksiltä selkeyttä rekrytointeihin
Alma Media Oyj Lehdistötiedote 6.5.2015 klo 10.35
MONSTER TUTKI: TYÖNHAKIJAT KAIPAAVAT YRITYKSILTÄ SELKEYTTÄ REKRYTOINTEIHIN
Suomalaiset ovat rohkeita hakemaan töitä. Näin kertoo Monsterin Suomessa tekemä kyselytutkimus, jonka vastanneiden mukaan jopa 55 % työnhakijoista hakee työtä, vaikka ei täyttäisikään ilmoituksessa mainittuja edellytyksiä. Työnhaussa yrityksiltä sen sijaan toivotaan selkeyttä niin työpaikkailmoituksiin kuin koko rekrytointiprosessiin. Tutkimuksessa selvisi, että työnhakijat ovat aktiivisia etsimään lisätietoa mahdollisista työnantajistaan. Useimmiten tieto löytyy verkosta, mutta sosiaalista mediaa hyödynnetään vähän.
Alma Mediaan kuuluvan työnhakupalvelu Monsterin tekemän tutkimuksen mukaan työnhakijat kohtaavat työnhaun haasteita, mutta saavat myös tietoa yrityksistä lukuisten kanavien kautta. Työnhakuun ja työnhakijakokemuksiin keskittyvään kyselytutkimukseen vastanneista reilusti yli puolet (64 %) oli hakenut töitä viimeisen kuukauden aikana. Työnhakuprosessi noudatti useimmiten perinteistä kaavaa – hakijoista lähes puolet (47 %) oli hakenut työpaikkaa yrityksen rekrytointijärjestelmän kautta ja yli kolmasosa (36 %) sähköpostitse. Vain 1 % vastanneista oli hakenut työtä sosiaalisen median profiilillaan.
Työnhaussa arvostetaan riittävää tietoa ja selkeää prosessia
Tutkimuksen mukaan työtä hakiessa tärkein yksittäinen asia työpaikkailmoituksessa on kiinnostava tehtävänimike – jopa 65 % vastanneista sanoi tehtävänimikkeen olevan todennäköisin syy lukea työpaikkailmoitus tarkemmin. Työpaikkahakujen nimikkeillä on siis suuri merkitys siinä, klikataanko ilmoitus auki tarkemmin tarkasteltavaksi. Näin ollen informatiiviset ja houkuttelevat tehtävänimikkeet ovat tärkeä osa yritysten rekrytointia.
Työpaikkailmoituksesta hakijat haluavat ehdottomasti löytää selkeän tehtävänkuvauksen, tehtävän vaatimuksen, työpaikan sijainnin, palkkatiedot sekä selkeät hakuohjeet. Naiset haluavat löytää työpaikkailmoituksesta miehiä useammin palkkatiedot ja yrityksen tarjoamat kehitys- ja koulutusmahdollisuudet. Palkkatietoja naisista toivoi 46 %, kun vastaava luku miehillä oli 35 %. Tarkkoja palkkatietoja tärkeämmäksi nousi hakijoiden avoimissa vastauksissa palkkahaarukan mainitseminen työpaikkailmoituksessa. Palkkahaitari antaisi osviittaa hakijoille siitä, liikkuvatko hakijan ja työnantajan palkka-ajatukset samassa luokassa.
”Hyvässä työpaikkailmoituksessa on kerrottu palkkahaitari sekä maininta mahdollisuuksista bonuksiin tai provisioihin”, kuvailee yksi tutkimukseen vastanneista hyvää ilmoitusta.
Suomalaiset työnhakijat ovat rohkeita työnhaussa. Yli puolet (55 %) vastanneista kertoi hakevansa työpaikkaa, vaikka työpaikkailmoituksessa esitetyt edellytykset eivät täysin täyttyisikään heidän kohdallaan.
Rohkeus hakea paikkaa, jonka edellytyksiä ei täytä, vaihtelee koulutustasojen mukaan. Lukio- ja ylioppilaspohjaisista vastaajista jopa 74 % kertoi hakevansa paikkaa, vaikka vaatimukset eivät täyttyisi. Ammattikorkeakoulupohjaiset olivat toiseksi rohkeimpia – heistä 61 % haki paikkoja, vaikka edellytykset eivät täyttyisi. Eniten lisätietoa työpaikkailmoituksesta kysyivät yliopisto- ja korkeakoulutaustaiset (56 %).
Lisätiedot verkosta, haasteet viestinnässä
Työpaikkailmoituksen löydettyään hakijat etsivät useimmiten lisätietoa yrityksen kotisivuilta tai hakukoneiden kautta muualta internetistä. Sosiaalisesta mediasta lisätietoa haetaan vielä vähän. Parhaaksi tiedonlähteeksi koettiin yrityksen omat kotisivut. Yritysten omien kotisivujen tulee siis olla kunnossa, sisältää hakijoille tärkeää tietoa ja olla ajan tasalla, jotta potentiaaliset hakijat vakuuttuvat ja hakevat paikkaa. Ystävät, tuttavat sekä yritysten nykyiset ja entiset työntekijät nousevat tärkeäksi tiedonlähteeksi erityisesti 35–44-vuotiaden kohdalla, joista jopa 56 % kertoi omien kontaktien olevan yksi tärkeimmistä tiedonlähteistään.
Tutkimuksen mukaan vaikeaksi työnhaussa koettiin erityisesti erottautuminen muista hakijoista, varsinkin rekrytointijärjestelmissä. Vaikeaksi vastaajat kertoivat myös työnantajien epäselvät hakuilmoitukset tai puutteelliset tiedot haun yksityiskohdissa. Suomalaisille työnhakijoille vaikeuksia työnhaussa tuotti myös itsensä myyminen ja kehuminen.
”Hankalinta on se, ettei työnantaja selkeästi ilmaise että minkälaista työntekijää he itselleen tarvitsevat. Ja aivan utopistiset kriteerit piinaavat tällä hetkellä työmarkkinoita, jos niitä peilataan osoitettuihin työtehtäviin”, kertoo yksi kyselytutkimukseen vastanneista.
*Monsterin työnhakijatutkimus toteutettiin joulukuussa 2014. Kyselytutkimukseen osallistui 415 vastaajaa, jotka olivat 18–55-vuotiaita.
Lisätietoja:
Mirva Puranen, Specialist, Job Seeker Services, Monster.fi
puh. 010 665 2519, mirva.puranen@monster.fi
Alma Media lyhyesti
Alma Media on digitaalisiin palveluihin ja julkaisutoimintaan keskittyvä mediakonserni. Yhtiön tuotteet tarjoavat uutissisältöjen lisäksi hyötytietoa elämäntyylin, työuran sekä liiketoiminnan kehittämiseen. Alma Median palvelutarjonta on laajentunut Suomesta Pohjoismaihin, Baltiaan ja Keski-Eurooppaan. Vuonna 2014 yhtiössä työskenteli keskimäärin 1 830 ammattilaista (ilman jakajia), joista noin neljännes toimi Suomen ulkopuolella. Alma Median vuoden 2014 liikevaihto oli noin 295 miljoonaa euroa. Yhtiön osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä. Lue lisää: www.almamedia.fi.
Monster.fi
Monster on maailman suurin työnhakupalvelu Internetissä ja alan markkinajohtaja myös Suomessa. Monster.fi-sivustolla keskimäärin yli 120 000 viikkokävijää eri selaimilta (TNS) ja työpaikkailmoituksia on sivustolla yli 2 000 joka päivä. Monsterin kautta työpaikkoja voi etsiä yli 50 maasta. Monsterin omistajia ovat Alma Media Oyj (85 %) ja Monster Inc. (15 %). Tutustu palveluun: http://www.monster.fi.
- Julkaistu: 6.5.2015 klo 10:35
- Kategoria: Lehdistötiedote, Tiedotteet